Motto:

"Omul trebuie sa manance pentru a trai, nu sa traiasca pentru a manca" (Benjamin Franklin)

10 aprilie 2014

Supa de kimchi - Budae chigae

In primul rand, vreau sa imi cer scuze ca saptamana aceasta nu am fost prezenta prea mult pe blog. Am profitat de vizita mamei mele si am muncit 2 zile sa infrumusetez gradina cu flori si pomi:).
In al doilea rand vreau sa va propun pentru azi o delicioasa supa de kimchi. Budae chigae s-ar traduce supa de armata. Acest fel de mancare a luat nastere in timpul Razboiului Coreean (1950-1953). Pe atunci, mancarea se gasea destul de greu, asa ca soldatii coreeni au inventat aceasta supa facuta cu alimente aduse de armata americana (hotdog, sunca la conserva etc). Aruncau toate ingredientele intr-o oala mare cu apa, iuteau supa cu gochujang si gochukaru si gata supa coreeana. Azi, supei i se adauga si ingrediente moderne gen tofu, tteok (chipsuri de orez), ramyun etc.
Dar haideti sa vedem reteta.

Timp de pregatire: 30 minute
Dificultate: usor
Ingrediente:
- o mana de kimchi taiat bucatele (kimchi trebuie sa fie bine fermentat, adica mai vechi)
- 1 ceapa
- 8-10 carnaciori de bere
- jumatate de conserva de ton
- jumatate de ramyun (paste coreene instant)
- praz
- sare
- 2 polonice zeama de la kimchi
- mai puteti adauga: ciuperci, tofu, tteok, carne de porc taiata cubulete (e bine ca bucatelele de carne sa provina dintr-o parte cu grasime - nesanatos, dar delicios:))



Se pune cam jumatate de litru de apa intr-o oala si se adauga toate ingredientele (fara praz) si se dau in clocot. Se fierb cam 10 minute, dupa care se adauga ramyun-ul. Supa se sareaza dupa gust. Doar prazul si, daca este cazul, tofu, se pun mai spre sfarsit. Pentru mai multa aroma, puteti adauga si putina boia de la ramyun (e in acelasi plic).


Se serveste fierbiiinte, cu orez alaturi. Cand este frig afara, o portie de budae chigae merge direct la inima:).

Pofta buna!


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Comentarii